Motocross Nyheder

Doping: AES Kontrol hos Hadsund Motor Klub til MX Nord Cup 2023

Artikel foto: Hadsund Motorklub

Lørdag dukkede der pludselig en mand op, som skulle lave en AES Kontrol, der er en doping kontrol af tilfældige kørere.

Som nævnt i en tidligere artikel, fra Hadsund Motorklub, så stod vi i et baglokale, da dagens dommer til MX Nord Cup 2023, bad om et vidne, til en kommende doping kontrol. Vi kunne fornemme på de forskellige mennesker i lokalet, at det ikke var noget de oplevede til hverdag, og skulle lige have forklaret lidt nærmere hvad det helt præcist gik ud på, og vi stod bare og lyttede med i baggrunden. Vi var i samme lokale, da vi skulle skrive en artikel, så vi kunne ikke undgå at høre samtalen, hvor vi efterfølgende sagde til dagens dommer, at vi gerne lige ville snakke med ham om det, senere på dagen, men det nåede vi ikke. Vi har mandag, undersøgt det lidt nærmere, og det var faktisk ikke let.

Anti Doping Danmark

Vi har søgt og søgt online, for at finde ud af, hvem der står bag doping kontrol i motorsporten, og vi blev hele tiden ledt til Anti Doping Danmark (ADD). Der var faktisk ikke noget konkret “hit” på dette, så det har været som at lede efter en nål i en høstak. Vi fik at vide på dagen, at selve kontrollen blev udført af en mand, der havde et brev med fra DMU, men han var ikke selv fra DMU.

Selve doping testen blev lavet som en spyttest, hos Hadsund Motorklub, og det hænger ikke sammen med ADD, da de kun bruger urinprøver. Crossbladet kontaktede derfor ADD og spurgte ind til, om de kendte til dette, men det gjorde den person, som vi snakkede med, ikke, for de brugte som nævnt kun urinprøver, og kendte faktisk ikke til andre, som lavede de test.

Vi snakkede med en der blev testet

Crossbladet fik at vide, at der skulle testes 4-6 kørere (vi kender ikke tallet), og de var udvalgt vilkårligt hjemmefra, på deltagerlisten. Personen dukkede så op til løbet, og ville tage testene af kørerne på listen, og foregik oppe ved klubhuset. Køreren som vi snakkede med, fortalte at han blev testet for alkohol, der naturligvis var negativ, men de lavede to forskellige spyttest, hvor de kiggede efter alkohol, og euforiserende stoffer. Hvis testen slog ud, så skulle man have en anden prøve, formentlig blodprøve, for at endeligt slå fast, hvad det drejede sig om. Det har køreren, vi snakkede med, aldrig oplevet til sådanne løb, og kun hørt om i de højere klasser.

AES-Kontrol fra DMU

Vi har som sagt søgt kraftigt efter dette online, og har med en masse god hjælp, rent faktisk fundet frem til, hvem det er, der står bag dette. Det er DMU som har lavet dette tiltag, efter at have rådført sig hos blandt andet Anti Doping Danmark samt Danmarks Idrætsforbund (DIF) i processen, men det er faktisk DMU´s egne kontrollører der kommer ud, så manden var altså fra DMU, hos Hadsund Motorklub. AES-kontrollen laves med henblik på at øge sikkerheden ved løb, og for at vise nultolerancen ved brugen af alkohol og euforiserende stoffer, ved deltagelse i DMU´s løb.

Det er godt gemt væk hos DMU, men her skriver de, at de kommer uanmeldt til både træning og løb, hvor de vil teste både kørere og officiels. Læs mere om AES Kontrol hos DMU Her

Mere kontrol, alle steder

Kørerne ved at kontrollen kan komme, men det har tidligere ikke været så ofte, at der har været doping kontrol på landets baner, men det ser ud til, at de vil gøre mere i det fremover, og ikke mindst hos alle klasser, hvor det både kan være kørere og officials.

Vi håber at DMU får gjort dette mere synligt, så alle kan se, at de kan dukke op hvor som helst, og lave test, på landets mange baner, og ikke mindst klubber.


 

crossbladet.dk

Tak fordi du læser med på Crossbladet.dk - Du kan læse mere om, hvem "vi" er, samt finde vores kontakt information på siden OM Crossbladet.dk
Back to top button
Crossbladet.dk